Međunarodno priznati predavači

PREDRAG STANKOVIĆ je rođen u Tuzli 1. Aprila 1949. Godine.  Gitaru je počeo svirati u svom rodnom gradu, sa svojih 13 godina.  Obrazovanje je nastavio u Sarajevu kod Ivana Kalcina i Mire Rakanović. Kao mladi gitarista održao je značajan broj koncerata širom bivše Jugoslavije.

Studirajući pedagogiju i psihologiju stiče znanje i iskustvo koje mu je uveliko pomoglo u radu sa studentima.  1979. je počeo raditi u Muzičkoj školi u Tuzli, a 1991 je otvorio odsjek gitare u osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli.  Radio je u obje institucije do odlaska u penziju 2014. Takođe je radio u Domu Mladih, a 1996. godine otvara nevladinu organizaciju Omladinski Art Centar, gdje između ostalih stvari, uspostavlja program klasične gitare.

Sa svojim studentima je osvojio preko 160 nagrada na takmičenjima u svojoj zemlji i širom Evrope.  Više od stotinu ovih nagrada su osvojeno prvo mjesto. Učestvuje u organizaciji promocije gitare na na brojnim koncertima, TV i radio emisijama i audio i video materijalima. Njegovi bivši studenti Denis Azabagić, Dejan Ivanović, Boris Tešić, Sanel Redžić i mnogi drugi su profesori   i rade na brojnim visokoškolskim institucijama od Evrope do Amerike.

Predrag Stanković je učesnik na mnogim takmičenjima, festivalima, seminarima i ljetnim i zimskim školama gitare u zemljama regije i Evrope, kao član žirija i predavač i osvojio je mnoge nagrade na svim kantolnim i državnim nivoima.


SANEL REDŽIĆ je jedan od najvirtuoznijih gitarista svoje generacije. Poznat je po šarolikom repertoaru i živim izvedbama, brzo postaje jedna od važnijih figura na međunarodnoj gitarskoj sceni.

“Gitarista sa impresivnim vještinama..” Jazzthetik, Njemačka

“izuzetan predstavnik mlade generacije gitare koji iznenađuje sa neuobičajenom muzičkom zrelosti” Bonner Meisterkonzerten, Njemačka

“Njegova izvedba izražava precizno dubinu i dostojanstvo muzike na rafiniran način i sa kontrolisanim zvukom” Gendai guitar magazine, Japan

Rođen je 25. Jula 1998. godine u Tuzli, BiH. Gospodin Redžić je počeo svirati gitaru sa osam godina pod tutorstvom Predraga Stankovića sa kojim je kasnije završio osnovnu muzičku školu 2007. sa najvišim ocjenama.  Zatim je nastavio studije na Visokoj školi za muziku “Franz Liszt” u Vajmaru pod vodstvom Thomas Müller-Pering-a i Ricardo Galen-a. Dodatno je g. Redžić učestvovao u masterclass predavanjima koje su držali: David Russell, Costas Cotsiolis, William Kanengiser, Aniello Desiderio, Denis Azabagić, Jorgos Panetsos, Thomas Offerman, Jozef Zsapka, Darko Petrinjak i mnogi drugi.

Gospodin Redžić je ostvario dosta uspjeha na takmičenjima, osvajajući glavne nagrade u Tokiju, Tychy-ju, Forum Gitare u Beču, Changsha, Markneukirchen, “Anna Amalia” Weimar, “Andres Segovia” Velbert, Kutna Hora, “Guitar Mania” u Lisabonu, Iserlohn, Rim, i “Guitar Art Festival” u Beogradu.

Takođe je često pozvan kao član žirija na takmičenjima i redovno održava majstorske časove.

Kao traženi izvođač, gospodin Redžić je održao stotine koncerata u zemljama kao što su: Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Mađarska, Slovenija, Bugarska, Poljska, Češka Republika, Austrija, Njemačka, Švicarska, Holandija, Belgija,  Španija, Portugal, Francuska, Italija, Grčka, Meksiko, Čile, Indija, Kina, Japan i Amerika. Neki od ovih koncerata su održani u poznatim koncertnim dvoranama, kao što su: Concertgebouw Amsterdam, Tokyo Bunka Kaikan Recital Hall, Filharmonijska dvorana Paul Constantinescu Ploiesti i mnoge druge. Često je i solista sa raznim orkestrima kao što su Orquesta del Nuevo Mundo Mexico City kojim rukovodi Johannes Ullrich, Filharmonijski orkestar Sarajevo i Aukso kamerni orkestar i dobio je velike pohvale za svoje nastupe i od kritičara i publike.

Gospodin Redžić je izdao nekoliko CD izdanja za Gramofon Sarajevo, Central German Radio (MDR) i KSG Exaudio. Pored toga, pojavio se u brojnim radio i televizijskim produkcijama.

Redžić trenutno predaje na Univerzitetima u Weimaru, Erfurtu i Osijeku.

Za više informacija posjetite: www.sanelredzic.com


Tal Hurwitz studirao je gitaru (J. Urshalmi) i kompoziciju (A. Stratayevsky i L. Berman) na Muzičkoj akademiji u Tel Avivu. Takođe je studirao na Konzervatorijumu Pireus u Atini (C. Cotsiolis). Od 2006. studira na univerzitetu Mozarteum u Salcburgu (M. Tamayo). Usavršavao se na majstorskim kursevima kod umetnika kao što su Leo Brouwer, Pavel Steidl, Ricardo Gallen i Joaquin Clerch.

Među najznačajnijim osvojenim nagradama su prva mesta na gitarskim takmičenjima u Meksiku 2008, Naxos u Grčkoj 2007, na Tajlandu i u Rumuniji (Sinaj) 2006. godine. Tal Hurwitz redovno svira u Izraelu i Evropi. U junu 2008. godine osvojio je prvu nagradu na takmičenju kompozitora u Bostonu sa delom Sonata for Solo Guitar i treću nagradu na takmičenju kompozitora Pittaluga, sa delom Sonata for Two Guitars “Omaggio a Olivier Messiaen”.