29. July -

5. August 2023.

Vaši nastavnici:

P1340511

Dejan Ivanović

rođen je 1976. godine u Tuzli, a glazbom se počeo baviti u petoj godini. Gitaru je učio kod P. Stankovića i V. Ivanovića u nižoj i srednjoj muzičkoj školi i D. Petrinjaka na studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dosad je nastupao na nekim od najpoznatijih glazbenih festivala u Spoletu (na osobni poziv maestra Gian Carla Menottija), Edinburgu, Estorilu, Lisabonu, Gevelsbergu, itd. Kao solist nastupio je s orkestrima Valonije (BEL), Benicássima (ESP), Aveira, Setúbala (POR) i dr. Surađuje s gudačkim kvartetom Lyra iz Portugala, čelistom J. Barahalom (USA), sopranisticom A. E. Neves (POR) i gitaristom M. Kontaxakisom (GRE) s kojim od 2004. nastupa u Gitarskom Duu Kontaxakis-Ivanovich. Dobitnik je prvih i specijalnih nagradâ u Madridu, Sinaia-i (ROM, 1998.), u Herraduri i u Benicássimu (ESP, 2001.) i Kreti (GRE, 2005.). 2002. godine izdan je Dejanov debitantski CD snimljen za NAXOS, a nosači zvuka Mediterraneo i Dedicatórias Vol. 1: Música Contemporânea Portuguesa para guitarra solo su trenutno u pripravi. 2010. godine izdan je i prvijenac Dua Kontaxakis-Ivanović s nazivom Les Deux Amis. Od 2007. godine Dejan je profesor gitare na Glazbenom odjelu Sveučilišta u Evori (Portugal) gdje je 2015. godine stekao akademsku titulu PhD iz Glazbene Interpretacije, obranivši doktorsku disertaciju na temu Suradnja između skladatelja i izvođača na stvaranju glazbe za gitaru: Estudija edicijskog procesa u Engleskoj, Hrvatskoj i Portugalu. 2021. god., portugalska izdavačka kuća AvA Musical Editions iz Lisabona je izdala Dejanov prvi udžbenik za gitaru, posvećen djeci predškolskog uzrasta.


2190924_13213s

Boris Tešić

"Gospodin s gitarom" Boris osvaja publiku snažnom kombinacijom bogate muzikalnosti i virtuoznosti. Njegov repertoar sadrži sve stilove i razdoblja muzike - bilo da se radi o albumu kompozicija klasike „Les Adieux“, muzici s kraja 20. vijeka „Tonal Atonal“ ili akustičnoj fingerstyle muzici „Exploring the other way“ i „Mike Oldfield re-scaled“ - Boris svojoj publici donosi kvalitetu i zvučni užitak. Njegovo muzičko obrazovanje počelo je u klasi Predraga Stankovića, učitelja koji je pomogao postaviti nove standarde klasične gitare i kroz čiju klasu su prošli mnogi priznati gitaristi današnjice. Nakon toga je bio stipendista na prestižnom Royal College of Music u Londonu, a svoje vještine je usavršavao i na Konzervatoriju Maastricht s Carlom Marchioneom te na Musik Akademie u Kasselu s Michaelom Trösterom. Od 2013. predaje na muzičkoj Akademiji “Louis Spohr” u Kasselu, Njemačka, gdje uživa u prenošenju stečenog znanja na studente iz mnogih dijelova svijeta. Uz to ima redovnu kolumnu u časopisu "Akustik Gitarre" te diriguje lokalnim amaterskim ansamblom trzajućih instrumenata "Herkules". Član je D'Addario grupe umjetnika (svira na HT Carbon diskant u kombinaciji s LP Composite Bases žicama ) i svira na gitari Boguslawa Teryksa.
Više informacija na Webstranici: Boris Tesic

belmin

Belmin Okanović

Belmin Okanović trenutno pohađa master studije na Robert Schumann akademiji u Dizeldorfu, u klasi prof. Hoakin Klerča (Kuba, Njemačka), kod kojega je završio i diplomske studije 2022. godine sa najvišim ocjenama i posebnim odlikovanjem.
Redovno nastupa i već ima niz koncerata i nastupa u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Belgiji, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
Dobitnik je više od 30 nagrada i priznanja na evropskim i međunarodnim takmičenjima.
U protekle tri godine dobitnik je sedam nagrada na festivalima u Njemačkoj, Belgiji, Italiji i Rumuniji. Posebno ponosnim ga čini prva nagrada na 28. Internacionalnom festivalu gitare u Mottoli (Italija). Ova nagrada ima poseban značaj za njega, jer mu je početkom 2023. godine omogućila snimanje svog prvog CD-a koji će biti promovisan u toku ove godine.
Na osnovu ostvarenih rezultata u toku studiranja, tri godine je bio dobitnik stipendije (Deutschlandstipendium), koja mu je uveliko pomogla u finansiranju studija. Također, izabran je za solistu od strane Yehudi Menuhin fondacije 2019. godine, zbog koje je svirao veliki broj koncerata u Njemačkoj.
Osim toga, Belmin Okanović je dobio niz nagrada u svojoj matičnoj Bosni i Hercegovini. Naročito je ponosan na priznanje koje je dobio od Federalnog ministarstva nauke i kulture, koje ga je proglasilo za najuspješnijeg učenika u muzičkim školama Federacije BiH u školskoj 2011/2012.
Belmin Okanović rođen je u Tuzli 1997. godine. Prijateljstvo sa gitarom započeo je sa osam godina. Osnovnu i srednju muzičku školu završio je u klasi Predraga Stankovića.
Okanović svira na gitari poznatog majstora Paca Santiaga Marina iz Španije.


Predo

Predrag Stanković

Predrag Stanković prve je korake s gitarom napravio 1961. u svojoj 12. godini života. Nakon srednje škole odlazi u Sarajevo i uči gitaru kod renomiranog bosanskog gitariste Ivana Kalcine, paralelno studirajući Pedagogiju i Psihologiju. Od 1972 god. počinje održavati školu gitare u Domu Mladih u Tuzli. Uz sve to, radi i na svojoj koncertnoj karijeri održavajući koncerte u Tuzli, Sarajevu i Mostaru. 1979. god. počinje raditi u Osnovnoj Muzickoj Školi Tuzla gdje ostaje sve do penzije. 1991. god., nakon otvorenja odsjeka za gitaru na tuzlanskoj Srednjoj Muzičkoj Školi i početka građanskog rata u BiH, profesor je gitare na dotičnoj ustanovi do 2015. god. Tokom 25 godina, P. Stanković je radio istovremeno u dvije spomenute škole preko dvije norme. Uz svoju pedagošku djelatnost, predsjednik je Omladinskog Art Centra već punih 26 godina. Učesnik je mnogih festivala, takmičenja, kao i ljetnjih i zimskih škola. Iz njegove gitarske klase izašao je veliki broj vrsnih gitarista koji su danas profesori u BiH i širom svijeta, a svojim muzičkim dostignućima ističu se posebno Denis Azabagić, Dejan Ivanović, Alen Garagić, Boris Tešić i Sanel Redžić. Sa svojim učenicima, P. Stanković je osvojio preko 200 nagrada na muzičkim takmičenjima, od kojih prve međunarodne nagrade broje više od polovice. I u penziji nastavlja predavati gitaru, u OAC-u, mladim učenicima iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Dnevni plan:

8 - 9 : Doručak

9 - 9.45 : Grupno zagrijavanje na gitari/rad na tehnici

10 - 14 : Individualna nastava

14 - 15 : Ručak

15 - 16.30 : Individualna nastava

17 - 18.30 : Orkestar gitara/kamerna muzika/predavanja

19 - 20: Večera